Tips för att köpa eller sälja häst
Att köpa en häst eller sälja en häst, det kommer med en hel måsten. Sedan är det ju så att det även kan uppstå problem efter det att hästen har anlänt till sin nya ägare eller när dennes förväntningarna inte har uppfyllts. Ett köp är därmed inte alltid klart även om det skett ett ägarbyte.
För att göra det smidigare att köpa eller sälja häst, så finns det en del tips och råd jag kan ge dig.
Öka chanserna till smidigare affär
En checklista, som jag lånat lite från Agria är vad jag ska dela med mig idag av. Det är bra punkter att följa och det ökar sannolikheten för att det blir ett enklare och smidigare hästköp. Först är det bra att du får tag på information om den andra parten. Det går att kontrollera personer idag hos Kronofogdemyndigheten om den andra parten har haft ekonomiska problem. Särskilt viktigt om det är sagt att det ska vara någon form av avbetalning, vilket för övrigt inte rekommenderas. Det bästa är att spara ihop pengar, eller lyckas kamma hem en storvist på casino, läs mer här.
Det är även bra att skaffa all information om hästen. Kolla av så att det finns ett giltigt hästpass. Kolla även upp hur hästen haft det under sina första år och det genom att prata med uppfödaren till hästen.
Du bör även be om hästens försäkringsnummer och skaffa fullmakt för att kunna kontrollera skadehistoriken med försäkringsbolaget. Du kan också söka på hästens namn eller id nummer på Google. Är det en tävlingshäst så titta i förbundets tävlingsdatabas och/eller Equipe online.
Om hästen har haft flera ägare innan, ta då kontakt med dem och fråga hur de haft det med hästen. Prata också gärna med stallkompisar och andra som kanske har sett hästen på tävling.
Fler viktiga saker
När du besöker hästen, se till att vara noga med att provrida och det flera gånger och på olika ställen, inte bara i hästens hemmiljö. Låt gärna en mer erfaren ryttare provrida hästen (till exempel en licensierad tränare). Var även med i stallet då den borstas, sadlas med mer mera samt be även om att få se hästen lastas och lastas av.
Det är viktigt att göra en besiktning av hästen och det av en erfaren veterinär som du har förtroende för. Gör en ordentlig besiktning av hästen hos en veterinär du litar på. Detta gäller bägge parter. Om parterna inte har förtroende för samma veterinär bör bägges veterinärer få undersöka hästen innan överlåtelsen.
Som säljare bör du lämna uppgift om tidigare veterinärbesök då det ger betydelsefull information och risken för eventuella tvister minskar.
Var tydlig med vad du ska ha hästen till när du pratar med säljaren och ha gärna med det i kontraktet.
Skriv alltid kontrakt. Det finns mallar att använda på nätet som är korrekta, och bättre än att handskriva något eget.
Det är viktigt att både säljare och köpare är överens om alla delar innan köpet är avslutat, så slipper det komma problem efteråt.