Fälttävlan

På franska kallas fälttävlan "concours complet", som betyder den kompletta tävlingen. Det är en av ridsportens allra tuffaste grenar då den innehåller dressyr, terrängritt och banhoppning. Från början var detta en gammal militär gren som testar ekipagens mångsidighet. Formen på tävlingen prövar dels hästens uthållighet, snabbhet och lydnad dels ryttarens mod och förmåga att bemästra sin häst.

Tävlingen börjar med att göra en hästbesiktning. Det gör man för att garantera att hästen har en god hälsa och kan klara av tävlingen. Om det är tävlingar på lägre nivåer, så kan denna besiktning komma att göras efter dressyren eller hoppmomentet. När det är stora tävlingar, med svårare klasser och tre dagars tävling så har man alltid en ytterligare hästbesiktning som inleder den tredje dagen.

Dressyr

Hästen ska visas upp i dressyr och det gäller att kunna visa upp en häst som är lydig och mjuk. Oftast är en fälttävlanshäst en krutdurk, då den är van att flyga fram över fälten. Det är olika antal domare beroende på nivå och klass. Domarna sätter poäng mellan 0 och 10 på de olika bedömningspunkterna, poängen räknas sedan om till straffpoäng. Det gäller att ha så lågt antal straffpoäng som möjligt efter dressyren.

Terrängritt

Höjdpunkten för många är terrängprovet. Den består av en bana med ett varierande antal fasta hinder. Under de riktigt stora tävlingarna kan terrängrittens sträckning vara över en halv mil och innehålla över 30-talet hinder. Som ryttare gäller det att ha en bra plan över hur man ska rida och veta hur man ska ta varje hinder. Hindren, eller hinderkomplexen, erbjuder oftast flera alternativa vägar, där den snabbaste vägen samtidigt är den svåraste. Dessa hinder hoppas i högt tempo, hästen tar långa språng, hindren är fasta och om hästen slår i lite så händer ingenting.

Banhoppning

När det gäller banhoppning så är det så att hästen ska ha ett långsammare tempo än i terrängen. Ekipaget ska hoppa av närmare hindren och hoppa högt för att inte nudda dem, för då kan bommarna rulla ner, och det ger minus. Det kan även vara rätt nervigt att göra denna hoppning då den kan ridas i omvänd startordning, dvs den som leder rider sist. En enda rivning kan betyda vinna eller försvinna.

Tävlingen är inte avgjord förrän alla ekipage har genomfört alla momenten. Det är först då man vet vem som har vunnit genom att räkna samman alla poäng.

Tävlingar

Oftast är det så att på endagarstävlingar så är det först dressyrprovet och inom 30 minuter skall man rida banhoppningen. Sedan är det terrängritt.

På tredagarstävling rids dressyrprovet under den första dagen. Andra dagen rids uthållighetsprovet. Innan banhoppningen på tredje dagen skall alla hästar veterinärbesiktigas. I de lägre klasserna rids oftast fälttävlan som endagarstävling.

Det finns även slots med tema hästar, du kan testa free spins och läsa mer om det i denna casinoguiden.

Lag-SM går för ponnyer i klass P80 och P90, individuellt SM rids för juniorer i CNC*, för young rider i CNC** och för seniorer i CNC***. Fälttävlan är också en OS-sport som går i CCI**** för häst.

27 Nov 2020